Faktatext Älg

Älgen

Klassifikation

Älgen tillhör hjortfamiljen. Den är även dem svenska skogarnas största djur. De blir cirka 25 år.

 Förekomst

Älgen lever i Europa, Asien och Nordamerika, i Sverige lever de i hela landet förutom på Gotland.

Kännetäcken

De har stora och spetsiga klövar, gråbrun till mörkbrun päls och när de är små har de rödbrun päls till augusti – september, kon har en ljus strimma runt könsorgan, tjuren har stora horn som de fäller på våren. Den har även hakskägg och en fullvuxen älg väger 200-550 kg och 2 meter i mankhöjd.

Livscykel

När älgen är nyfödd har den rödbrun päls och väger 10-15 kg, honan är dräktig i 8 månader  och föder en till två ungar i slutet av maj eller början juni.

Föda

Älgen är växtätare, idisslare och anpassad till att äta örter. 100 olika arter i vommen, men få arter finns i större mängder. På vintern äter älgen kvistar barr- och lövträd eller när det är tunn snö äter dem blåbärsris och på sommaren äter de bland anat gräs och vattenväxter. En vuxen älg äter ungefär 6-10 kg mat per dygn på vintern och på sommaren  2-3 gånger så mycket.

AV: Viktor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *