Kanin

                                                   KANIN

 

Föda

Kaniner tycker om rent vatten man måste tänka efter vad man ger dom så dom inte blir sjuka. Dom vilda kaninerna vet vad dom ska äta för dom är fri och kan prova olika växter och det gör att dom vet vad som dom mår bra av. Lite av det kaniner kan äta är grönsaker, rotfrukter och kaninpellets. Man ska mata kaninen två gånger om dagen.

Klassifikation

I världen finns många olika sorters kaniner. Det finns Angora-kaninen, Rex-kaninen och Belgisk jätte.

Kännetecken

Man kan enklast känna igen en kanin eftersom dom har väldigt långa öron.

Förekomst

Det finns vilda kaniner i Sverige och dom lever i Gotland, Skåne och i Blekinge. En som lever i Sverige är dvärg-hermelin och är vanlig. Dom gräva hål i marken att bo i och det är också på de viset vildkaniner nöter ner klorna.

Livscykel

Kaniner lever tillsammans eller med människor som husdjur. Kaniner tycker om att ha sällskap men det är bra att ha två honor (dom trivs tillsammans). För hanarna brukar slåss. Honorna kan kan få sju ungar. Kaniner gnager på saker och det är för att om dom inte får gnaga på något kan deras tänder växa hela tio cm så lägg gärna en pinne i buren.

Övrigt

Det vilda kaninerna är mycket rädda till ex. av stark doft och samma med tama kaniner. Men det är bra att prata lugnt för då kan dom bli mycket tama och när dom är ute är det bra att ha dom i koppel. Och skillnaden mellan en hare och kanin är att haren har längre öron, kraftigare bakben och svart spets på öron.

Av: Albin

Klass:4c

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *